Καθώς η κοινωνία μας είναι αντιμέτωπη με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, το διαδίκτυο των Τεχνών και της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Τεχνολογία Blockchain καθώς επίσης και τα Cryptocurrencies ήρθαν για να διαταράξουν τον κόσμο και τις παραδοσιακές αγορές.
Το ερώτημα που τίθεται είναι το ακόλουθο: Τι είναι η τεχνολογία του Blockchain;
Σκεφτείτε την τεχνολογία του Blockchain ως μια άπειρη βάση δεδομένων καθώς επίσης και σαν ένα ημερολόγιο το οποίο είναι αμετάβλητο και αναπτύσσεται εκθετικά. Η τεχνολογία του Blockchain έκανε την παρθενική της εμφάνιση το 2009 με την κυκλοφορία του ευρέως γνωστού bitcoin. Η ιδέα που κρύβεται πίσω από την συγκεκριμένη τεχνολογία είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών από ομότιμους, γρήγορα, οπουδήποτε στον κόσμο, ανώνυμα και χωρίς την ανάγκη οποιουδήποτε μεσάζοντος. Η πραγματοποίηση πληρωμών μέσω των κρυπτοσυχνοτήτων εισάγονται στην τεχνολογία του Blockchain, η οποία ναι μεν είναι προσπελάσιμη αλλά δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να διαγραφεί. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι η τεχνολογία του Blockchain είναι σαν ένα διαφανή και αμετάβλητο βιβλίο. Παρ’ όλα αυτά, το Bitcoin είναι αποκεντρωμένο καθώς αυτό δεν ελέγχεται ή ρυθμίζεται από την κεντρική τράπεζα ή από την κυβέρνηση και έτσι η ασφάλεια της συναλλαγής αυτού βρίσκεται στα χέρια των «ανθρακωρύχων» που ασφαλίζουν τον μεταξωτό δρόμο κάθε συναλλαγής στην πλατφόρμα του Blockchain μέσω της διαδικασίας εξόρυξης, η οποία σκοπό έχει να επιφέρει την επανάσταση τόσο στο παραδοσιακό σύστημα πληρωμών όσο στον χρηματοπιστωτικό κόσμο όπως τον ξέρουμε.
Περαιτέρω, είναι ζωτικής σημασίας να επισημανθεί σε αυτό το σημείο ότι η τεχνολογία Blockchain και η τεχνολογία των εικονικών νομισμάτων, ήτοι τα Cryptocurrencies, δεν είναι ίδιες. Οι προηγούμενες δεκαετίες χρηματοπιστωτικών μεσαζόντων είτε για εμπορικούς λόγους είτε λόγω κανονιστικών εντολών έχουν αναπτυχθεί σε κάθε σημείο που απουσιάζει η ακεραιότητα της αγοράς, προκειμένου να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι οι αγορές θα λειτουργούν χωρίς αδικαιολόγητες τριβές. Το Blockchain μπορεί να λύσει εκ νέου αυτό το ζήτημα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, υπάρχει ένας αμετάβλητος, αποκεντρωμένος ηγέτης σε παγκόσμια κλίμακα, εξαλείφοντας την ανάγκη για μεσάζοντες, περίπλοκα συστήματα ελέγχου και χρονοβόρες διευθετήσεις. Τα ανοιχτά (χωρίς την απαιτούμενη άδεια) πρωτόκολλα σημαίνουν ότι οι διακανονισμοί δεν εξαρτώνται πλέον από τη σύνδεση των κατακερματισμένων συστημάτων παλαιού τύπου. Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι το καθολικό σύστημα είναι προσαρτημένο, με ενσωματωμένο το χρονόμετρο Blockchain παρέχει υψηλό βαθμό λογοδοσίας. Με άλλα λόγια, στην τεχνολογία του Blockchain ενσωματώνεται μια αξιόπιστη διαδρομή ελέγχου. Ο Μέρβιν Κινγκ, πρώην καγκελάριος της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, στο βιβλίο του με τίτλο «Το τέλος της αλχημείας» υποδηλώνει ότι τόσο οι κοινωνίες όσο και οι οικονομίες μας αποτυγχάνουν επειδή έχουν σταματήσει να προβλέπουν τα επόμενα βήματα. Αντίθετα, προτιμούν να διατηρούν το status quo χωρίς να αμφισβητήσουν το πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα ήδη υπάρχοντα συστήματα μας. Όσον αφορά την προσπάθεια «βιωσιμότητας», έχουμε την τάση να καταδικάζουμε κάθε νέα καινοτομία που είναι πολύ επαναστατική ή απειλεί το φανταστικό μας δίχτυ ασφαλείας για την αειφορία. Η τεχνολογία Blockchain θα διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο στον επαναπροσδιορισμό των οικονομικών μοντέλων και στην επίτευξη πραγματικής ανάπτυξης. Η πλειοψηφία των ανθρώπων γνωρίζει μόνο το μοντέλο Blockchain 1.0. Είναι σίγουρο ότι υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά μας προκειμένου να υλοποιηθεί και να υιοθετηθεί το νέο προηγμένο σύστημα της τεχνολογίας Blockchain. Όταν πρόκειται για τη ρύθμιση των κρυπτοσυχνοτήτων, αξιοσημείωτη είναι η προσέγγιση και η ιδέα του Robert Nozick σχετικά με την μηδαμινή κατάσταση. Αναμφισβήτητα, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να ενεργούν ως άγρυπνοι φρουροί ούτως ώστε να είναι σε ετοιμότητα να παρεμβούν μόνο όταν αυτό καθίσταται επιτακτική ανάγκη για την προστασία των πολιτών.